VÅRA TJÄNSTER

PA Bil & Motor är en bilverkstad som utför det mesta tänkbara i bilväg. Du hittar mer info för ett axplock av våra tjänster här nedan.

Service

Alla biltillverkare har rekommendationer på hur deras bilar ska underhållas och servas för bästa hållbarhet och för att garantier de utfärdar ska gälla. Vi hjälper dig med service av din bil – det gör vi på alla bilmärken och modeller. Vårt arbete sker enligt biltillverkarens rekommendationer och vi använder delar som har föreskriven kvalitet.

Vad ingår i en service?

Vad som ingår i en service kan variera stort. Din biltillverkare har skapat ett schema för vad som ska göras när och det schemat följer vi på PA Bil och Motor. Schemat utgår från din bils ålder och dess miltal. Att hålla koll på vad som ska göras när kan så klart vara ett pussel. Men vi har koll, så hör av dig till oss så hjälper vi dig! 

Vid en service gör våra tekniker en ytlig översyn på din bils hälsostatus och meddelar dig om det finns något att anmärka på.

Exempel på saker som kan ingå vid en service

Vägassistansförsäkring

Du får också 1års fri vägassistansförsäkring när vi servar din bil, med ersättning till ett maxbelopp om 5000kr, om din bil stannar längs vägen inom Sverige. Försäkringen hjälper dig med saker som assistans, bärgning, hyrbil, hotell och hemresa. Hör av dig till oss för mer info och villkor.

Felsökning & Reparation

Vi på PA Bil och Motor  älskar allt med bilar, men brinner lite extra för reparationer och felsökningar. 

Om du har en motorlampa som lyser,  om bilen låter konstigt eller dåligt, eller om du märker att något inte verkar fungera som det ska – då hjälper vi dig med att hitta och laga orsaken till problemet.

Vad innebär en felsökning?

En felsökning är ett väldigt brett begrepp som innefattar det våra tekniker gör för att hitta orsaken till felet på din bil, oavsett problem. En felsökning kan vara mer eller mindre avancerad, det beror helt på bilmodell och problem. Olika problem har olika felsökningstillvägagångssätt och till sin hjälp har man en hel del verktyg och datorer, och så klart sin kunskapsbank. Våra tekniker har ett stort know-how både vad gäller felsökning och att reparera felen de hittar.

Exempel på saker som kan behöva utföras vid en felsökning

Däck & Däckhotell

Vi hjälper dig med allting däckrelaterat för din bil. Du kan få råd om val av däck och fälg, hjälp att kränga och balansera dina hjul, skifta mellan sommar och vinterdäck samt förvara dina däck i vårt däckhotell – en skyddad miljö för gummit i dina däck. Hotellet ser till att gummit tappar så lite hållbarhet som möjligt medan det inte används.

Eftersom vi bryr oss om dig och till fullo stöttar nollvisionen angående trafikolyckor tycker vi så klart att det är viktigt att du har bra mönsterdjup i dina däck. Ett helt nytt däck har ett mönsterdjup på mellan 8 till 10 mm.

Desto större mönsterdjup desto bättre väggrepp och mindre risk för vattenplaning vid vått väglag.

Med det sagt, dessa är de lagliga gränserna på tillåtna mönsterdjup på personbilars däck:

Sommardäck – minst 1,6 mm
Vinterdäck – minst 3 mm

Läs mer om mönsterdjup på transportstyrelsens hemsida

Ett obalanserat hjul orsakar vibrationer i din bil, vilket ger onödigt slitage på bilens chassi.

När det är vinterväglag råder krav på vinterdäck. Men även om det inte är vinterväglag så råder det krav på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Det är tillåtet att köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april. 

För att göra det enkelt kan man säga så här:

Byt till sommardäck mellan den 1 april och 15 april. 
Byt till vinterdäck mellan den 1 oktober och 1 december.

Då har du ditt på det torra!

Läs mer på transportstyrelsens hemsida

TPMS står för Tire Pressure Monitor System, dvs ett däcktrycksövervakningssystem.

Alla bilar sålda från och med november 2014 måste ha TPMS enligt en ny EU-förordning. Du hittar mer info om det på transportstyrelsens hemsida

Varför man infört detta är för att se till att bilarna har ett optimalt lufttryck i sina hjul. För lågt tryck i hjulen bidrar nämligen till att bilen drar mer bränsle och  försämrar bilens väggrepp. Dåligt för både miljö och säkerhet alltså.

Olika biltillverkare har tagit fram olika lösningar för TPMS. Har du frågor om detta är det bara du hör av dig så hjälper vi dig!